Poradňa

Log in to post an entry

141 entries.
Naty96 Naty96 napisal(a) dňa 21. augusta 2018 o 16:08:
Dobry den, Chcela by som sa opytat na spolahlivost tehotenskych testov. Dnes je 29dpo a 47dc. 14dpo som dostala menstruaciu ako obvykle ktora trvala 6 dni s klasickou intenzitou . Robila som si tehotenske testy štyroch znaciek za posledne dva tyzdne a do dnes boli vsetky na 100% negativne. Neobjavil sa ani duch po limite. Aj ked som testy robila s ranneho mocu. Je mozne aby ani po takej dobe tehotensky test s citlivostou 10 kezachytil HCG hormon? Znepokojujuce su clanky kedy zeny udavaju ze ani nevedeli ze boli tehotne pretoze prvy mesiac dostali normalnu menstruaciu a zistili to az v 9 tt podla testu a skor im to neukazalo a ani nemali priznaky. Priznaky okrem bolenia v bruchu a tlaku nepocitujem ziadne. Skor nechut do jedla a caste mocenie koli stresu zo situacie. Za skoru odpoved vopred dakujem.
MUDr. Nadežda Maličkayová Odpovedal: MUDr. Nadežda Maličkayová
Dobrý deň . Napriek tomu , že ste nemala dôvod na robenie testu, treba veriť jeho výsledku . Vaše obtiaže . bolesti bruška , nechutenstvo môžu súvisieť so zažívacím traktom . Ak počas ďalšieho cyklu vaše ťažkosti neustúpia , zvážte vyšetrenie gatrointestinálneho traktu.
Monika161014 Monika161014 napisal(a) dňa 17. augusta 2018 o 16:15:
Dobrý deň, ako som Vám v predošlom príspevku spomínala s manželom sa pokúšame o dieťa.Som momentálne v čase ovulácie,takže je vysoká pravdepodobnosť otehotnenia,zatiaľ je však ešte skoro robiť si test,kedže mám cca dva týždne do nasledujúcej menstruácie,a je možné že ešte tehotná ani nie som.Bola som dnes u všeobecného lekára,mám virozu,spomínala som mu možné tehotenstvo,no on mi aj napriek tomu predpísal V Penicilin 750.Viem,že je najlepšie sa ATB vyhnúť keď sa pokúšame o dieťa ale vraj Penicilin patrí medzi bezpečné lieky aj v tehotenstve.Pred 4 rokmi som bola v 5tt a gynekolog mi nasadil ATB Zinnat 500 mg,vtedy som sa tiež veľmi bála,ale narodil sa mi zdravý syn.Z akého uhla pohladu to berú lekári?Ak žena otehotnie a v prvopočiatočnom štádiu tehotenstva sa objaví viroza,môže nastať potrat bez liečby ATB rovnako ako užívaním ATB?Neviem čo robiť,nakolko som spomínala,že v podstate ešte ani nemusím byť tehotná.Ďakujem za odpoved
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Uvedené antibiotikum užívať môžete,patrí do bezpečnej triedy antibiotík, ktoré môžu užívať aj tehotné. Ak ale máte virózu, tak v takom prípade antibiotiká veľmi nepomôžu, sú určené najmä na bakteriálne infekcie alebo infekcie suponované na už prebiehajúce vírusové ochorenie. To či vírusová infekcia v počiatočnom štádiu ohrozí graviditu a spôsobí potrat či poškodenie plodu, závisí od viacerých faktorov, a ide o výrazne individuálnu záležitosť.
Veronka Veronka napisal(a) dňa 17. augusta 2018 o 13:23:
Dobry den. Rada by som sa informovala ci ked je odporucanie nemat pohlavny styk v tehotenstve kvoli poslednej kontrole kde sa mierne skratil krcok maternice. Je mozne praktizovat oralny styk a pod. ? Alebo pre zenu je aj to vylucene ? Dakujem pekne.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Orálny sex nemá na krčok maternice žiadny negatívny vplyv, takže ho praktizovať môžete.
Monika161014 Monika161014 napisal(a) dňa 14. augusta 2018 o 17:37:
Dobrý večer, Minulý rok v októbri som potratila v 4.tt.Gravidita bola predtým potvrdena ultrazvukom. Bola som osetrena na CP v Ruzinove,hned v ten vecer ma pustili domov Nebola potrebna kyretaz, vsetko sa vycistilo samo. Este v tu istu noc som sa zobudila na bolesti hrdla, asi dva dni som mala vysoku teplotu, pridal sa kasel a sople. Uz v case jed som pravdepodobne otehotnela som sa dlhu dobu citila slabo, doslova som nemala ziadnu energiu. Viem ze mi to asi nepotrvrdi ziadny lekár ale dodnes mam pocit r, ze práve ta viroza bola pricinou potratu. Teraz sa s manželom opätovne pokusame o dieta, som par dni pred ovulaciou, a sem tam sa citim tak slabo, dost kycham sem tam ma skrabe hrdlo, zle spavam citim sa unavena a vyčerpaná . Bojim sa ci zasa nejako zatial skryto nebojujem s nejakou virozou a v prípade otehotnenia to cele prepukne a zasa potratim. Minuly rok som bola liecena Imunorom, tento rok v maji Luivacom, a pred tyzdnom som zacala s dalsim balenim Luivacu. Imunolog ma upozornil, ze pocas uzivania sa moze objavit pocit choroby, teplota, alebo herpes. Tak neviem ci moje tazkosti mozu s týmto suvisiet. Aky je vas nazor? Nemam teplotu sople ani kasel takze vseobecny lekár nemoze dat ziadnu liecbu. Mohlo by pripadne tehotenstvo ovplyvnit vo mne skryta viroza? Ďakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. V pripade akutneho rerspiracneho ochorenia ci ineho virusoveho ochorenia je vhodne snahu o otehotnenie o tyzden ci dva odlozit. Oslabenie celkovej imunity vasho organizmu treba komplexne riesit v spolupraci obvodneho lekara a imunologa.
Veronka Veronka napisal(a) dňa 14. augusta 2018 o 12:18:
Dakujem velmi pekne. A skracovanie krcka je sposobene aj tym ze mi maly tlaci hlavickou dole a preto treba byt opatrny ? To je len taka otazka lebo ze maly tam ma hlavicku a mierne tlači alebo je to aj stahmi maternice a podobne ? Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Tuto otazku dokaze zodpovedat iba nalez pri vysetreni. Obidve priciny su mozne.
Veronka Veronka napisal(a) dňa 14. augusta 2018 o 11:23:
Velmi pekne dakujem za odpoveď k mojej otazke ohladom krčka maternice. Super za vysvetlenie. Ale kratke prechadzky v absolvovat mozem nie? Ja pracujem z domu takze viac menej som doma kazdy den tak preto sa pytam na kratke prechadzky alebo presun do kancelarie, nakup s muzom a kratke prechadzky kedze mam doma psa a obcas ho musim vyvencit Samozreme mi dr dala aj magnezium 4x denne ktore beriem. Vdaka
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Kratke prechadzky samozrejme absolvovat mozete.
Veronka Veronka napisal(a) dňa 14. augusta 2018 o 8:08:
Dobry den To som ja s tym ze skm v 27 +3 tt a mlj krcok ma 35 mm teda ze je trosku vraj skrateny avsak v 20 tt ked mam naoisane 38mm tak nejde o take skratenie nie .? A doktorka mi az teraz odporucila kludovy rezim. Avsak co konkretne to znamena ? Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Dlzka krcka maternice na velkost gravidity v podstate vyhovuje, staci opakovane sledovat a merat sonograficky. Mala by ste vylucit vyraznu fyzicku namahu, cvicenia , prechadzky, a aj pohlavny styk, nedvihat tazsie predmety, a viac oddychovat najlepsie v horizontalnej polohe (tzv. Trendelenburg).
tanika tanika napisal(a) dňa 13. augusta 2018 o 7:22:
Dobrý deň, potrebujem súrne radu od odborníka, preto využívam túto možnosť. Som momentálne na zahraničnej dovolenke a dostala som menštruáciu, ktorú by som chcela prerušiť z viacerých dôvodov (okrem pokazenej dovolenky napr. aj z dôvodu, že mám po 40-ke a cyklus už nemám pravidelný, moje posledné krvácanie bolo po 2 mesiacoch a trvalo 3 týždne). Mám so sebou norethisteron, ktorý som si zatiaľ neaplikovala. Môžem ho použiť aj na prerušenie menštruácie? Ďakujem za odpoveď
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Nie je to síce optimálne riešenie (pri nepravidelnom cykle ste preventívne mala užívať prípravok už pri odchode na dovolenku), ale určite sa môžete krvácanie zmierniť. Užívajte prípravok 2x denne, ak sa krvácanie nebude zoslabovať, skúste 3x denne jednu tabletku, a to až do skončenia dovolenky.
Janulka Janulka napisal(a) dňa 10. augusta 2018 o 17:03:
Este by som chcela doplnit..bolesti mam celodenne aj krize,a podbrušku..tmavo hnedý výtok jemný..celodenné ,2mesiace vkuse..môže to bitzspal nedaj bože tak?
MUDr. Nadežda Maličkayová Odpovedal: MUDr. Nadežda Maličkayová
Je vhodné vyšetriť moč, prípadne urologické vyšetrenie , ako aj návšteva ortopéda kvôli chrbtici .
Janulka Janulka napisal(a) dňa 10. augusta 2018 o 16:32:
Dobry den zelam,poprosi o radu..vyse roka uzivam antikonc.regulon..menstruaciu mam pravidelnu..do nedavna som normalne zila sexualne z muzom ,mam 4 deti.cca 2 mesiace dozadu pri sexe som dostala neskutocne bolesti a krce ,celu noc som nevedela zaspat od bolesti,bolesti ako pri porode ku kontrakciam by som to prirovnala.bolezti v pod brusku..krcka..od vtedy slabo spinim tmavo hnedy vytok a pohl.styk som nemala.v podbrusku ma stale pobolieva..mam v plane ist na gynu len sa obavam..co to moze bit..poradte prosim dakujem Jana
MUDr. Nadežda Maličkayová Odpovedal: MUDr. Nadežda Maličkayová
Dobrý deň . Pravdepodobne išlo o prasknutie cysty .Vyšetrenie s odstupom času nemusí ukázať príčinu. Je vhodné skontrolovať kultiváciou , či je prítomný zápal a následne cielene preliečiť.