Poradňa

Log in to post an entry

200 entries.
Sany Sany napisal(a) dňa 19. októbra 2018 o 10:34:
Ďakujem veľmi pekne za odpoved mám 25 rokov. Inofolic som užívala už dva krát denne vyše troch mesiacov ale zmena nenastala.
Sany Sany napisal(a) dňa 18. októbra 2018 o 14:11:
Pekný deň prajem Pan Doktor. Minuly rok v novembri som vysadila antikoncepciu tri mesiace mi neprišla menstruacia prišla som ku gynekológovi dal mi vyvolavacku iba agolutin a menstruacia prišla. Potom znovu tri mesiace nič tak som išla opäť dostala som agofolin nakoľko moja sliznica bola veľmi nízka 2,5mm a po pár dňoch agolutin menstruacia opäť prišla 3 deň mi robili HP štítna žľaza aj prolaktín aj testosterón v norme LH a FS boli veľmi nízke asi Koli aplikovaní inejkci a amh 5,5 potom som znovu čakala na menštruáciu a opäť nič Pan doktor mi znovu spravil HP nezávisle od cyklu s hodnotami LH 9 FSH 7 prolaktín štítna žľaza opäť v norme amh 6 obraz na ultrazvuku ukazuje PCO. Moja otázka je ako ďalej pokračovať ? Som z toho nešťastná doktor navrhuje nasadiť estrimax na 10 dni potom deň pauza a duphaston na 10 dni a toto spraviť dva mesiace. Nemyslím si že to je vhodne nakoľko si myslím že to bude pôsobiť ako antikoncepcia a Mojim cieľom je bábätko avšak bez cyklu a ovulacie asi ťažko. Ďakujem pekný zvyšok dňa Vám prajem.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Vzhľadom k nálezu polycyst. ovariíí, nepravidelnému cyklu, zvýšenej hodnote AMH, snahe o otehotnenie a nesúhlasu s hormonálnou liečbou odporúčam zvážiť užívanie Inofolicu 2x denne aspoň 12 týždňov. Po tom zhodnotiť výsledok liečby a zvážiť prípadne ďalší postup. Dôležitú úlohu tu hrá aj Váš vek.
Lucka1 Lucka1 napisal(a) dňa 17. októbra 2018 o 13:55:
Dobry den,chcela.by som sa opytat co presne znamena vyraz "kvalita spermii" Vsade o tom citam. Je pravda,ze vajicko oplodni len zdrava spermia?dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Hodnotenie spermii sa robi tzv. spermiogramom. Tam sa hodnoti viacero ukazatelov, ako su objem ejakulatu, mnozstvo spermii na 1ml, ich pohyblivost, smer pohybu, morfologicky vzhlad jednotlivych spermii, a z toho sa da usudit ci je plodnost partnera adekvatna. Toto vysetrenie sa zvycajne vykonava v centrach asistovanej reprodukcie alebo aj v niektorych najma urologickych ambulanciach. Zvycajne sa vykonava, ak sa paru nedari dlhsie otehotniet, alebo ma partner nejake urologicke problemy ci anatomicke alebo vrodene odchylky genitalu.
Alexie87 Alexie87 napisal(a) dňa 15. októbra 2018 o 15:15:
Dobry den, dakujem za odpoved ohladom nidacie. Este mam otazocku, mam sa pripravit na najhorsie alebo sa plod da zachranit (oddych, tabletky, bez stresu)? Vdaka, pekny den zelam. Sasa
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den, vyvoj gravidity treba sledovat, a to vysetreniami aj ultrazvukom, zaciatky gravidity su vzdy velmi zranitelnym obdobim pre vyvijajuci sa plod, najma do 12 tyzdna.
Maria28 Maria28 napisal(a) dňa 15. októbra 2018 o 13:19:
Dobrý deň,ešte by som sa opýtala na zrazezeniny pri menstruaci niekedy sú malé krvné zrazeniny ale už som mala aj dosť veľké,čo to spôsobuje ďakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Intenzita krvácania počas menštruácie je ovplyvnená hormonálne, aj poruchami zrážanlivosti, prípadne anatomickými odchylkami maternice, Ak krvácanie nepresahuje svojou intenzitou bežnú normu, nie je potrebné okrem vitamínov, dostatku tekutín a prípadne volnopredajných liekov s obsahom železa žiadna iná mimoriadna intervencia.
Maria28 Maria28 napisal(a) dňa 15. októbra 2018 o 13:05:
Dobrý deň prajem!chcela by som sa opýtať pán doktor/ka.Už rok má trápi časté močenie aj v noci doktorka ma,až (konečne)poslala k urologovi ten mi pri hmatovom vyšetrení zistil,že dosť má zabolelo na ľavej strane,ako sú vaječníky.Ono má semtam zaboli s picha na ľavej stane no vždy prejde tak neriešim ,čo môže spôsobovať tu bolesť .Moč mu pod mikroskopom vyšla v pohode a čakáme na vyšetrenie moču na kvb.Lebo problémy stále sú.V krvi mi zisti doktorka slabý zápal dokonca zistila z testov tých pruzkov krv aj bielkovinu mne urolog,ale tvrdí,že nie sú tie pruzky presné, ani pravdivé mám zvýšenú teplotu a ešte aj tie vajecniky môže ten zápal aj,keď je slabý spôsobovať aj niečo iné,ako močového ústrojenstva,lebo doktorka to doteraz riešila liekmi na slepo a mám zvýšené peč.testy dotoho ma začala polievať tá jazva po pôrode pri nastrihu,čo je tri roky aj hnačka môže to byť,už niečo infekčné lebo som toho na nervy hlavne z prístupu doktorky nechce ma ani poslať na stitnu a to som veľa pribrala potim ss atd môže ma tam poslať gynekolog,či on nemôže a dlho má pobolieva v driekovej oblasti urolog mi povedal,že to bude od chrbta len u nás sú choroby obličiek v rodine a aj mpja dcera to má,ako aj ako mala ďakujem a prepáčte za tak dlhú otázku pekný deň
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Na vylúčenie zápalu v tele by bolo vhodné odobrať tzv. zápalové markery z krvi, a samozrejme vyšetriť aj moč a kultivácie z pošvy. Podľa výsledkov postupovať ďalej. Čo sa týka problémov s hnačkami, váhou, bolesťami driekovej oblasti, tam vidím priestor pre vyšetrenie obvodným lekárom v spolupráci so špecialistami.(neurolog, endokrinolog, imunolog). Maternicu, vaječníky a jazvu po pôrode vám môže cielene odkontrolovať váš gynekológ.
Alexie87 Alexie87 napisal(a) dňa 15. októbra 2018 o 11:10:
Dobry den. Chcela by som sa opytat co presne znamena nizka nidacia. Som v 7mom tyzdni tehotenstva a dnes na prehliadke mi povedal doktor, ze plod je ohrozeny a tehotenstvo je rizikove. Paru krat ma nemenovany doktor uz postrasil pri inej situacii, uplne zbytocne a tak sa chcem opytat ci mozem z dovodu nizkej nidacie potratit. Som uz na PN-ke, cize oddychovat budem, takisto mam predpisane Duphaston tabletky 2x denne. Mam sa vyvarovat aj dlhsim prechadzkam? Dakujem, Sasa
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Nidacia je termin, ktorym sa nazyva zahniezdenie oplodneneho vajicka do vystelky vnutornej strany dutiny maternice, tzv. endometria. Pri nespravnom zahniezdeni ci nedostatocnom cievnom zasobeni, ale aj z inych dovodov, je samozrejme vzdy urcite riziko potratu ci odumretia zarodku. Uzivanie Duphastonu je v tomto pripade spravnym krokom. Vacsej namahy sa urcite vyvarujte.
Michelle Michelle napisal(a) dňa 12. októbra 2018 o 10:04:
Dobrý deň prajem. S manželom sa snažíme o dieťa, no nedarí sa zatiaľ... dňa 26.8. som vysadila HAK Maitalon a následne prišla menzes (30.8.) v trvaní 3 dni, druhá menzes prišla 27.9., v trvaní 4 dni. Užívam denne Femibion 1. Bolieva ma v podbrušku, ale všetky testy sú negatívne 🙁 Odporúčate brať ešte nejaké vitamíny? Alebo odporúčate niečo iné? Prajem pekný deň
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Zbytočne sa neobávajte, určite sa nedá povedať že sa "nedarí", nakoľko ste sa začali pokúšať o otehotnenie iba teraz v septembri po vysadení hormonálnej antikoncepcie. U zdravého páru sa pri pravidelnom nechránenom styku očakáva úspešné otehotnenie do 6 mesiacov. Ak sa to v tomto čase nepodarí otehotnieť, vtedy sa odporúča komplexné vyšetrenie ženy aj partnera, a začať hľadať príčinu prečo ste neotehotnela.
Lenkao Lenkao napisal(a) dňa 12. októbra 2018 o 9:28:
Dobrý deň, mam zaujem o informacie o potratovej injekcii. Pravdu povediac nie som až tak rozhodnutá. Je pravda,že po tejto injekcii to plod viac posilni namiesto toho aby ho odstránilo? Som v cca tretom tyždni,začala som štvrtý.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Uvedená metóda prerušenia gravidity sa na Slovensku oficiálne nepoužíva. Ak sa potvrdí gravidita, má žena legálnu možnosť požiadať pri splnení podmienok o prerušenie gravidity. Podrobnejšie informácie Vám podá váš lekár.
Lusia Lusia napisal(a) dňa 9. októbra 2018 o 17:07:
Dakujem za odpoved a este poprosim o odpoved na druhu cast otazky... 2.mozu pokazeny zub-zuby alebo nejaka zubna infekcia u manzela ovplyvnit kvalitu spermii a tym aj zdravie buduceho dietata? Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Infekcie niektorych organov skutocne mozu nepriaznivo vplyvat na celkovy zdravotny stav pacienta. Infekcie v dentalnej oblasti medzi ne patria. I ked sa nedá jednoznacne povedat, ze takato chronicka infekcia ci zapal priamo nepriaznivo spermiogram ovplyvnuju, rozhodne je vhodne a odporucane chrup sanovat a tak predist celkovym zdravotnym problemom.