Poradňa

Log in to post an entry

345 entries.
Lucia1994 Lucia1994 napisal(a) dňa 23. januára 2019 o 12:48:
Dobry deň môže mať indonal forte nežiaduce účinky 🙂
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý večer. U prípravkov ako je tento sa zvyčajne nevyskytujú žiadne vedľajšie nežiaduce účinky, takže sa obávať nemusíte. Prípravok treba užívať podľa údajov v priloženom letáku alebo podľa odporúčania vášho lekára.
Katarina Katarina napisal(a) dňa 23. januára 2019 o 11:34:
Dobry den. Mmt som 21tt, za par hodin sa mi velmi zhorsili hemeroidy, velky opuch,bolest, krv pri stolici. V rodine mame trombozu, matka i brat su lieceni na ochorenie zil na hematologii. Brat si picha flexiparin. Ja vysetrene cievy a krv nemam. Na zaklade preddispozicie mi gynekolog predpisal 2x1tbl denne detralex+pichat si flexoparin az do skoncenia sestonedelia. Mam obavu najma z detralexu, nema to ziadny vplyv na plod a vyvoj dietata?? A co kojenie? Je pravda, ze prenika do mliecka?? Toto je moje 2tehu. V prvom som asi od 7mes brala detralex skrz krc.zilam. A po porode mi dcerka odmietala pit moje mliecko..doteraz neviem preco. Moja otazka teda-je bezpecne brat v tehotemstve Detralex a fexiparin??? Dakujem, Katarina
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Ak sa uvedene lieky (Detralex, Fraxiparin) podavaju v spravnom davkovani, nie je dovod na obavy. Fraxiparin sa uziva denne, Detralex zvycajne v cyklickom davkovani. Uzivat ich teda mozete, samozreme ak na ne nie ste alergicka, co asi nie ste. Ak sa stav nezlepsi, moze vas gynekolog poslat aj k specialistovi na tieto ochorenia. Dolezite je aj upravit stravu, pripadne lokalna liecba -oplachy, kremy, rektalne cipky. Zvycajne sa ale stav vyrazne zlepsi az po porode, nakolko hlavnym negativnym fatorom je zvacsujuca sa tehotna maternica.
Martin Martin napisal(a) dňa 21. januára 2019 o 21:59:
Dobrý deň, prosím Vás o radu. Aký je vplyv 2. užitia lieku ella One na organizmus, či odporúčate/neodporúčate. Priateľka vek 38 rokov, nemala deti. Pohlavný styk sme mali 14.ty deň cyklu s kondómom. Tabletka ellaOne užitá 15.ty deň cyklu z dôvodu obáv. Následne sme mali pohlavný styk nechránený - prerušovanú súlož 20.ty deň cyklu. V tento deň večer si robila tehotenský test s negatívnym výsledkom. Prateľka sa veľmi obáva otehotnenia. Deti v budúcnosti chce mať. Prosím Vás je možné opäť užiť tabletku ellaOne, aké je Vaše odporúčanie k zabráneniu otehotnenia. Aký vplyv by malo opätovné užitie tohto prípravku. Hormonálna antikoncepcia jej neprospieva. Rozhodli sme sa pre bariérovú nehormonálnu antikoncepciu - pesar. Ďakujem za rýchlu odpoveď.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Užitie núdzovej antikoncepčnej tabletky, tzv. tabletky po sa odporúča iba výnimočne, nakoľko má vedľajšie účinky na organizmus ženy. Určite nie je vhodné užívať ju dvakrát po sebe v priebehu niekoľkých dní. Robiť si test v deň nechráneného styku nemá žiadny zmyseľ, pretože takéto testy vykážu vzniknuté tehotenstvo až po dlhšom časovom intervale. Ak partnerka neznáša hormonálnu antikoncepciu, je možné uvažovať o spemicídnych géloch či čípkoch, prípadne v kombinácii s kondomom či pesarom, alebo tiež , ak to zdravotný stav umožňuje, zvážiť vloženie vnútromaternicového telieska. Sú k dispozícii aj menšie, určené pre ženy ktoré ešte nerodili.
liliana427 liliana427 napisal(a) dňa 21. januára 2019 o 15:19:
Dobrý deň. S partnerom sme po dlhých rokoch užívania antikoncepcie došli do štádia, že by sme radi mali dieťa. Ale v dôsledku častých služobných ciest a pod. sa malo vidíme. Naposledy som mala menštruáciu, ktorá začala špinením 8.januára večer teda od 9.januára som ju riadne mala v trvaní 4 dni. Cyklus mám na deň presne pravidelný. 20.januára sme mali styk a zmojich slabých výpočtov vychádza, že by som už mohla mať plodné dni. Kedy najskôr by sa mohol spraviť tehotenský test, ktorý by s istotou predpovedal či áno či nie?
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. V takomto prípade má zmysel urobiť si self test gravidity z moču najskôr o týždeň, teda cca 30.1. Príliš zavčasu robený test môže vykázať falošnú negativitu. Alebo vyčkajte, či príde menštruácia, a ak bude meškať, urobte si test až vtedy.
Angelika Angelika napisal(a) dňa 21. januára 2019 o 7:56:
Dobry den. meška mi MS 3 dni.všetky tehotenske priznaky nam okrem pozitivneho testu.v deň očakávanej MS som mala negatívny. ( pri prvom dietati som mala pozitivny test iba po 10 dnoch meškanie...) Ale pred týždňom mi zistili bakterie v moči hranica bola 130 ja som mala 190.zatiaľ mi predpisali iba urovinal akut . mám aj silný biely výtok avšak bez zápachu bez svrbenia. je mi zle ráno , bolesti v podbrušku som citlivá na pachy , naliate prsia... je možne že tie baktérie majú vplyv teda buď na meškanie MS alebo aj na výsledok tehotenskeho testu??? ďakujem!
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Uvedená infekcia zrejme nebude mať zásadný vplyv na posun menštruácie. Napriek zatiaľ negatívnemu testu nie je gravidita vylúčená, test si o dva či tri dni znova zopakujte, ak dovtedy menštruácia nepríde. Pri pretrvávaní močových obtiaží by bolo vhodné odoslať moč na kultivačné vyšetrenie buď cez vášho obvodného lekára alebo cez gynekológa, prípadne urologa.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 20. januára 2019 o 19:56:
Dobrý večer, Som tehotná 16+2 a v určitej dennej alebo večernej časti dňa pocitim taký silný tlak v panve.Je to hlavne pri chôdzi.Je to spôsobené tým že plod sa vtedy uloží alebo otoci tak že silnejšie tlačí na panvu?Gravidita sa vyvíja bez problémov,zatiaľ krvné testy aj ultrazvuky aj placenta sú v poriadku.Ultrazvuk je robený pri každej a jednej poradni.Jedine vyšetrenie ktoré môj gynekológ nerobí je palpacne vysetrenie pošvy ani prsnikov.Pocas gravidity sa kontroluje aj krcok maternice,alebo sa dá skontrolovať aj pomocou ultrazvuku?Sú tie tlaky v panve normálne alebo sa mám obávať?Je akoby v tej danej chvíli chcel zo mňa plod vypadnut.Pohyby cítim už cca 2 týždne a nemám žiadne krvácanie.Dakujem za odpoved
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Tlaky môžu byť spôsobené rastom maternice, pohybom čriev, náplňou mechúra. Takže tlaky nemusia značiť problém. Prsníky sa v poradni nevyšetrujú, ale palpačné vyšetrenie cez pošvu je obvyklé. Dĺžka a uzavretie či pootvorenie krčka sa dá vyšetriť aj pomocou ultrazvuku. Asi by bolo vhodné v najbližšej poradni takéto vyšetrenia urobiť, aby sa vylúčilo riziko predčasného pôrodu či potratu. Kedže ste ako píšete teraz 16+2, a pritom už dva týždne cítite pohyby, zrejme skôr pôjde o pohyby čriev, pretože cítiť pohyby už v 14. týždni gravidity je dosť nepravdepodobné.
meredith83 meredith83 napisal(a) dňa 20. januára 2019 o 8:34:
Dobry den,Prave som zacala 18tt predpokladany datum porodu je 28.6 od zopar dni pocitujem tlaky v maternici. Obcasne pichanie v maternici a krce vo vaginalnej oblasti. Mam zvyseni vytok a je zltej farby ale nesmrdi a nie je to extremne. Krce mavam hlavne ked sedim.Mam aj slabsie bolesti v krizoch vacsinou na jednej strane. Neviem ci sa mam obavat. Na poradni som bola 14.1 a vsetko bolo v poriadku. Doktor skontroloval manualne krcok a aj ten bol v poriadku. Som v zahranici takze je to komplikovanejsie s pristupom k lekarovi. V maternici mam myom ale nerobi problem s tehotenstvom. Moze on sposobovat zvysene krce?
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry vecer. Myom, najma ak je vacsi a ulozeny v nevhodnej casti maternice, moze zapricinit komplikacie ako je hrozba predcasneho porodu ci komplikacie pri porode samotnom. Mala by ste preventivne uzivat magnezium na tisenie drazdivosti svaloviny maternice. V tomto obdobi sa ale tiez mozu objavit prve priznaky pohybov plodu, co tiez mozete povazovat za komplikaciu, aj ked ide o fyziologicke priznaky. Vytok ale myom nezapricinuje, takze by asi bolo vhodne poziadat o kontrolne vystetrenie kultivacnych vyterov z posvy, ci nemate v porodnych cestach nejaku infekciu.
Lucinka17 Lucinka17 napisal(a) dňa 18. januára 2019 o 15:55:
Dobrý deň chcela by som sa Vás opýtať či je možná nákaza plodu (bábätká) ked mi pred tehotenstvom bolo zistene že mám HPV. Bola som. Na odstránení bradavic z povrchu a nasledne pred tehotenstvom som mala robené testy (stery z pošvy) kde mi nebolo nič zistené. Je možné že je babatko to ma tiež? Môžem ho kojiť?
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Ak boli ložiská bradavíc odstránené, a kontrolné vyšetrenie nevykazuje známky recidívy, infekcia a teda ochorenie dieťaťa počas pôrodu nehrozí. Kojiť môžete.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 18. januára 2019 o 14:24:
Dobrý deň,chcem sa opýtať či je vhodné sa v 17 TT kúpať vo vani.Nehrozi riziko infekcie?Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Ak je gravidita bez komplikácií, kúpať sa môžete.
Monika3591 Monika3591 napisal(a) dňa 18. januára 2019 o 9:55:
Dobrý deň. Toto je moja pošta, ktorú som Vám písala... Dobrý deň. Chcem sa spýtať cca 2 roky späť mi vyšla cytológia Ascus,Hpv poz.vysoko rizikové typy-ezpresia onkogénov E/6 E/7.Následne som išla na knips biopsiu.Výsledok CIN I.Výsledok po konizácii-v dvoch blokoch zachytené úseky LSIL (CIN I) -resekcne okraje voľné.Následovalo vyšetrenie po pol roku.Expresia žiadna,LBC Ok a aj HPV ok.Po druhom pol roku tiež.Po tretom pol roku nález Ascus tretom pol roku nález ASCUS HPV vysokor.pozitývne potvrdená expresia onkogénov E/6 E/7.Bola som zas na knips biopsii o dva týžne mám výsledky z histológie.O necelý mesiac mám výsledok z HPV genetiky.Bojím sa rakoviny ako čert kríža.Deti ešte nemám.Mám 27 rokov... Už mám výsledky z histológie knips biopsia. CIN I protein p16 aktívny. Genetika bude až vo februári..Myslíte si, že mi zoberú celý krčok? Alebo čo si o tom myslíte? Ďakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Ak si to výsledný nález bude vyžadovať, jedným z riešení môže byť tzv. konizácia, kedy sa odstraňuje iba malá časť krčka maternice, ktorá je ochorením postihnutá, neodstraňuje sa celý krčok. Po tejto operácii sa vyhodnotí kompletný histologický nález, a ak je všetko choré tkanivo odstránené, odporúča sa ihneď aplikovať vakcináciu proti HPV infekcii, aby sa riziko návratu ochorenia v budúcnosti eliminovalo.