Poradňa

Log in to post an entry

299 entries.
Miposik Miposik napisal(a) dňa 13. decembra 2018 o 16:56:
Dobry den. Chcel by som sa Vas opytat, ze mam taky problem ze posledne mi nejako nechce fungovat erekcia, ani pri drazdeni... No a ked konecne funguje strasne rychlo sa urobim. Pred tym sa mi to nestavalo.Je mozne ze mam erektilnu dysfunkciu? Milujem sex a zacina to byt problem posledne.. Moze to sposobav aj fajcenie a alkohol, teda vino nie tvrdy.. Dakujem
Cikitka1 Cikitka1 napisal(a) dňa 12. decembra 2018 o 17:55:
Dobrý večer chcela by som sa opýtať ci sa dá otehotnieť aj keď priateľ sa do mňa nespravil prvýkrát som ho urobila rukou lenže neumyl si ho len asi poutieral no potom sme chceli sa milovať práve vtedy som mala menštruáciu trosku sme počkali najprv som mu to robila pusou a potom ho do mňa dal prosím vás je tam nejaká šanca ze sa da tak otehotnieť ďakujem za odpoveď.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň, pravdepodobnosť otehotnenia je malá (kedže ste práve mala menštruáciu), ale vyskytujú sa aj prípady keď sa otehotnie cez menštruáciu. V penise po ejakulácii ostávajú zvyšky ejakulátu aj zo spermiami, takže pri takomto styku ako popisujete sa otehotnieť môže. Ak chcete zvýšiť istotu, že neotehotniete, môžete zvážiť použitie tzv. tabletky po (Postinor, Escapelle, Ella One). Sú volno dostupné na predaj v lekárni. Treba ich ale použiť v krátkom časovom odstupe od styku. Najlepšie čo najrýchlejšie, najneskôr do 72 až 120 hodín od styku, záleží od typu použitého lieku.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 12. decembra 2018 o 16:35:
Dobrý večer, Som v 11tyzdni tehotenstva,chcem sa opýtať či je u mňa možné užiť prípravky gastrocynesine či gaviscon.Pripadne iny pripravok.Mam pocit tazoby v žalúdku hlavne po jedle,nafúknuté bruško,zle sa mi odgrgava. Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Uvedené pomocné prípravky spolu s diétou môžete použiť. Tieto ťažkosti zvyknú od 2. trimestra obvykle vymiznúť.
Edina Edina napisal(a) dňa 12. decembra 2018 o 15:23:
Dobrý deň. Chcem sa spýtať na potratovu tabletku. Ako je to s legislatívou na SR. Som tretí týždeň, žiaľ mimomanželský omyl. Kedy po potrate je možné znova otehotnieť? Je potrebna hospitalizacia? Ďakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Metóda ukončenia gravidity sa na Slovensku neuplatňuje, v niektorých okolitých krajinách áno. V SR sa preferuje chirurgický zákrok podľa platnej legislatívy. Po potrate, ak je spojený s chirurgickým výkonom (kyretážou), sa odporúča otehotnieť najskôr 3 mesiace po zákroku. Ak potrat prebehne bez chirurgickej intervencie, je samozrejme otehotnenie možné aj skôr. Ak sa vykonáva potrat chirurgicky, je obvyklá jednodňová hospitalizácia.
Martina1984 Martina1984 napisal(a) dňa 12. decembra 2018 o 11:46:
Dobry den, co si myslite o cestovani v mhd v tehotenstve? Pri cestovani totiz dost casto trasie autobusom a su tam dost silne vibracie. Moze to nejako ovplyvnit tehotenstvo a babatko, kedze sa hovori, ze sa treba vyhybat otrasom v tomto obdobi.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Bezne cestovanie v hromadnych dopravnych prostriedkoch neprinasa nijake zvysene riziko pre graviditu. Samozrejme, treba davat pozor na priebeh cesty a dobre sa drzat.
Enorma Enorma napisal(a) dňa 11. decembra 2018 o 18:45:
Chcem sa opýtať ak som 7.8 bola na vyšetrením sono Tehotenstvo CRL bolo namerané 3.30 cm 10/3 t / d Z: Grave Hebdo 10, Intact A ak mam nepravidelný cyklus od 27- 35dni.Posledna menštruácia bola 30.5.A termin pôrodu podľa tohto vyšetrenía vyšiel 2.3.2019.Mozte mi poradiť kedy mohlo prísť k oplodneníu?
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň, k otehotneniu mohlo dojsť pravdepodobne v priebehu druhej dekády mesiaca jún 2018.
Martina1984 Martina1984 napisal(a) dňa 11. decembra 2018 o 12:16:
Takže mi počas porodu nehrozí zlomenina podľa Vás? Ja sa najviac bojím toho, že pri porode si zlomim krcok a bude ma cakat operacia bedroveho klbu. Ta predstava ma uplne desi. Preto som si ja osobne myslela, ze asi by bola lepsia ta sekcia, aj ked sekcia ma kopu rizik.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Takato komplikacia sa pri porode mladych zien nevyskytuje, takze vase obavy su zbytocne.
Martina1984 Martina1984 napisal(a) dňa 11. decembra 2018 o 11:40:
Ďakujem za predchádzajúcu odpoveď a ešte by ma zaujímal Váš názor ohľadne inej veci. Mám 34 rokov a bohužiaľ osteoporózu, najsilnejšiu v oblasti bedrových kostí, kde sú hodnotny až -3,6, momentálne som už v 22 týždni a rozmýšľam nad porodom. Odborník z osteocentra mi odporúča sekciu, porodnik pri ktorom som planovala rodiť odporúča prirodzený porod. Z jednej strany počúvam, že je zo riziko a z druhej strany počúvam, že tam nič nehrozí. Aký je teda Váš názor, lebo je ťažké sa rozhodnúť. Inak bedrové kĺby ma pobolievajú občasne už aj teraz, ake tak možno je to v tehotenstve normálne, ale možno je to mojou nízkou denzitou. ďakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Osobne sa prikláňam k spontánnemu vedeniu pôrodu.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 11. decembra 2018 o 9:47:
Dobrý deň,v predchádzajúcom príspevku som sa pýtala na Hello syndróm.Zabudla som sa opýtať,ako sa vlastne tento syndróm dá diagnostikovat,ako sa zistí že tehotná tento syndróm má.Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Jednoznačným kritériom je gravidita, klinické symptómy uvedené v predchádzajúcej odpovedi, alarmujúce odchylky v laboratórnych hodnotách, a to najmä biochemických a hemohoagulačných krvných parametroch, nálezy v moču, a napomôcť samozrejme môže tiež sonografické vyšetrenie plodu (rastová retardácia), prípadne sono brucha so zameraním na pečeň.
Martina1984 Martina1984 napisal(a) dňa 10. decembra 2018 o 15:05:
Dobry den, chcem sa opytat, ako pocituje babatko v maternici, ked mne je zima, je dostatocne chranene? Dnes som bola na morfologickom ultrazvuku, ktory trval cca 30 minut a po ukonceni som si chytila brusko a bolo uplne ladove vplyvom toho gelu a toho, ze som iba lezala. Trochu ma to vystrasilo a preto ma zaujima, ci chlad z bruska sa moze dostat az ku babatku?
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Dieta v maternici ju dokonale chranene, izolovane brusnou stenou matky, a stenou maternice a navyse plodovou vodou pred teplotnými zmenami, nárazmi a podobne. Vase obavy su preto zbytocne, nic mu nehrozilo. Teplotu ma vnutri v maternici priblizne stale rovnaku, studene na vasom povrchu brucha nijako neciti.