Poradňa

Log in to post an entry

345 entries.
Lucia1994 Lucia1994 napisal(a) dňa 17. januára 2019 o 20:13:
Dobrý večer chcela by som sa ešte opýtať ku tým cytosterom mi bolo povedané sestričku že nejaká infekcia a hpv pozitívne tak mi kázala kúpiť indonal a brat lebo ku doktorke ma objednala až 25 februára ale cítim také ako keby návaly pocit na prsníkov divne mi je tam ne iem ci to môže byť tým indonalom a co také by trebalo aby mi to pomohlo vdaka
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Tieto príznaky môžu skôr súvisieť s hormonálnymi zmenami, napríklad v priebehu cyklu, Indonal zrejme na príčine nebude.
Lucia1994 Lucia1994 napisal(a) dňa 17. januára 2019 o 19:47:
Dobry večer chcela by som sa opýtať mala som zle výsledky z cytosteru a zisteniu na rozšírenom cytosteri infekciu sestrička mi kázala kúpiť indonal a chcela by som vedieť či to pomôže a ci to môže mať aj vedľajšie účinky vdaka
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Indonal posilňuje imunitu a obrany schopnosť organizmu, v takýchto prípadoch sa odporúča ho použiť ako jednu z možností. Vedľajšie účinky zvyčajne nemá.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 17. januára 2019 o 14:32:
Dobrý deň,chcem sa opýtať 16+1 je už začatý 5 mesiac tehotenstva?Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Áno. Je to začiatok 5. mesiaca tehotnosti.
simona27 simona27 napisal(a) dňa 16. januára 2019 o 11:25:
Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa Vás opýtať že poslednú menštruáciu som mala 6 decembra 2018 (stále som to dostávala presne 3. niekedy mi sedeli aj hodiny a v dĺžke trvania asi 3-4 dni ). No len teraz v januári žiadny menzes som nedostala. Mali sme s priateľom prerušovany pohlavný styk ale dávali sme si pozor, neviem že či sa náhodou nemohlo dostať niečo aj do mňa ale je to menej pravdepodobné..možno mi niečo ostalo aj na nohavičkách, alebo som sa zle utrela .. Robila som si už 2 testy z čoho aj dnes 16.1. bol negatívny,beriem aj antibiotiká nakoľko som chorá (priedušky, kašeľ,) možno aj toto skresluje výsledky testu..aj mam nadváhu nad 40bmi, a bojím sa aby to nebolo aj horšie.. S tým že keď otehotniem tak bábo preč nedám, aj keď mam nadváhu veľa mladých žien to zvládlo tak si myslím že by som to zvládla aj ja. (27r.) Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. posunutie menštruácie je zrejme skôr zapríčinené chorobou a liečbou antibiotikmi. Samozrejme, tehotenstvo nemožno úplne vylúčiť, nakoľko sa chránite nie príliš dostatočne (prerušovaný styk), ale testy bývajú pomerne spoľahlivé, a mala ste ich opakovane negatívne. Ak menštruáciu do niekoľkých dní nedostanete, test si zopakujte. Ak bude pozitívny, je to jasné. Ak bude negatívny, navštívte lekára aby vás vyšetril a zistil kde je problém. Príčina môže byť aj v niečom inom ako v ochorení ktoré spomínate. Napríklad cysta vaječníka, hormonálna porucha, metabolická porucha a podobne.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 16. januára 2019 o 8:00:
Dobrý deň, V nadväznosti na predošlý príspevok,sa chcem opýtať môže dôjsť počas častého a silného smrkania nosa pocas nadchy k predčasnému odlucovaniu placenty z dôvodu napinania brušnej dutiny počas smrkania?Ďakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Nie. pri kašli či smrkaní odlúčenie placenty nehrozí , nemusíte mať obavy.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 15. januára 2019 o 15:42:
Dobrý deň, som v 16 týždni tehotenstva.Syn doniesol zo škôlky nejakú virózu či bacila,u neho to už prechádza,ale mňa strašne štipe a škriabe v hrdle,mám plný nos a začínam byť zachripnuta.Ake voľne dostupné preparáty môžem užiť na bolesť hrdla a aké kvapky na zapchaty nos?Teplotu nemám,proti chrípke som bola zaockovana cca v 9 týždni tehotenstva.Je viróza pre mňa nebezpečná? Ďakujem za odpoveď
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Ste zaočkovaná, to eliminuje riziko vírusového ochorenia. Zrejme teda ide o prechladnutie , zápal hrdla, nádchu. Treba užívať vitamíny,dodržiavať pitný režim, nos vyplachujte roztokom s obsahom soli, kloktajte napríklad Tantum Verde, do nosa napríklad Nasivin kvapky, a pri zvýšenej teplote môžete použiť Paralen tablety (ak nie ste alergická na uvedené preparáty).
Lubka19 Lubka19 napisal(a) dňa 14. januára 2019 o 13:06:
Dakujem, Vam za odpoveď. Este by som sa chcela opýtať, ze ako sa prejavuju tie infekcie?. Imunogeneticke vysetrenie sme neabsolvovali. Prosím Vas a je lepšie ist k dr hneď, alebo postaci ked pojdem ked budem cca 6+2tt, aktuálne som 4+5tt. A Fraxiparin sa moze brat aj ked nebola zistena trombofilia? Ďakujem este raz.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Vyšetrenie na potvrdenie gravidity je lepšie vykonať až okolo toho 6 - 7 týždňe, ale lieky by mohli byť predpísané už teraz vzhľadom k nepriaznivej anamnéze. Utrogestan je vhodná varianta preventívnej liečby. Čo sa týka Fraxiparinu, užívať ho bez indikácie nemá výraznejší zmysel, zvyčajne ho predpisuje gynekológ po predchádzajúcej konzultácii s hematológom.
Lubka19 Lubka19 napisal(a) dňa 13. januára 2019 o 18:29:
Dobrý deň, moj prispevok bude dlhsi, za co sa vopred ospravedlňujem. Poslednu menstruaciu som mala 5.12.2019, ovulaciu som mala na 21 alebo 22 den cyklu, co viem urcite, lebo 24.12 som mala pozitivny ovulacny test, a 26.12 som uz mala aj krcok tvrdy a bol nizsie. Otehotnela som cize podla Pm som 5+4 ale realne podla oplodnenia 4+4tt. Ked som si robila test vysiel pozitivny. Toto je moje stvrte tehotenstvo. Prve bolo ok mam syna, druhe aj tretie skočili MA. Pri druhom som brala Duphaston a pri tretom Duphaston aj Fraximarin. Problem je, ze neviem a vobec som si nie istá ci su zie lieky potrebne, kedze vsetky vyšetrenia som mala ok. Aj genetiku, aj trombofilie aj hirmonalny profil. Dokonca som cvicila cviky na posilnenie panvového dna, kedze tam, Mohol byť problém. Momentálne sa citim ok, ale som nerozhodna, ze ci je potrebne utekat hned k dr, alebo mam pockat este zo dva tyzdne, ked uz bude nieco vidiet na sono.. A druha vec co ma trapi je ze ci mam. Tie lieky brat, kebo moha dr vravela, ze ked otehotniem mi predpise, prezmenu Utrogestan a znova by som dostala Fraxiparin. Prosim vas aky mate na to nazor, je to potrebné pokiaľ nieje problem, alebo preventivne to je lepsie brat??. Nemôže to ublizit, respektíve vyvolat dalsi MA? Ďakujem vopred za odpoveď
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobré ráno. Vždy keď sa vyskytnú dva potraty , je potrebné komplexné vyšetrenie, čo sa u Vás udialo. Píšete že sa nič nezistilo, na príčine by ešte teoreticky mohla byť chronická infekcia rodidiel, na príklad ureaplazma či chlamydie. Ak neboli vyšetrené, možno by stálo za úvahu to vyšetriť. Niekedy je vhodné aj imunogenetické vyšetrenie (teda ak už nebolo vyšetrené). Inak sa u vás nezistilo nič, ale v každom prípade preventívna liečba môže riziko potratu znížiť, takže lieky o ktorých píšete a ktoré vám chce vaša lekárka predpísať radšej užívajte. V prípade ´dalšieho neúspechu by ste si iba vyčítala, že ste ich nebrala. Škodlivé či príčinou potratu v žiadnom nie sú. Okrem Utrogestanu a Fraxiparinu by ste mala brať aj kyselinu listovú.
kristy kristy napisal(a) dňa 10. januára 2019 o 20:38:
Dobrý deň, chcem sa opýtať čo robiť a aké následky môže mať to, že som si omylom posunula užívane tabletiek o jeden deň. Beriem HAK 21 dni, 7 dni pauza. Nový blister som začala brať až na 9. deň ( nie na 8.) Na 9. deň po zobratí prvej tabletky som mala pohlavný styk. Ďakujem za odpoveď
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň, nič mimoriadne sa nedeje, pokračujte v užívaní ďalej, iba by som odporučil chrániť sa teraz cca 7-10 dní aj mechanicky, napríklad kondómom. Iné opatrenie netreba.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 10. januára 2019 o 20:22:
Dobrý večer,ešte by som sa chcela opýtať od ktorého týždňa sa v tehotenstve robí ultrazvuk už nie vaginálne ale cez brušnú dutinu.Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň, zvyčajne od konca prvého trimestra. Niektoré vyšetrenia sa ale aj neskôr môžu robiť cez pošvu, napríklad meranie dl´žky krčka maternice počas gravidity.