Poradňa

Log in to post an entry

345 entries.
Radi21 Radi21 napisal(a) dňa 10. januára 2019 o 12:40:
Dobrý deň. Už 5ty rok beriem HAK Kahrla . doteraz som nemala žiadne problémy, ani som nebola chorá, nikdy som tabletku nezabudla. No posledné mesiace na striedačku ešte pri užívaní blistra (16den alebo 20den , ešte ďaleko pred 7 dňovou prestávkou ) začnem špiniť. jeden deň potom po pár dňoch znova. Tabletku som nikdy nezabudla zobrať, takže tehotná byť nemôžem. Môžem sa spýtať z čoho to môže byť resp ako postupovať? Za odpoveďˇ veľmi ďakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Ak sa vylúčili iné dovody (vynechanie, iné lieky, choroba, poruchy vstrebávcania apod.), tak zrejme pre vaše telo je už uvedená antikoncepcia nedostatočná, a je potrebné sa dohodnúť so svojím lekárom na zmene antikoncepcie. Predchádzať by tomu malo vyšetrenie, aby sa vylúčil aj nejaký iný dôvod, napríklad cysta.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 10. januára 2019 o 8:45:
Dobrý deň, chcem sa sa opýtať v akych prípadoch samozrejme okrem toho ked je dietatko otocene inak ako hlavickou dole, pripadne vcestnou placentou moze gynekolog indikovat cisarsky rez. Som tehotna, a moje predosle tehotenstvo bolo ukončené sekciou, z dovodu nepostupujuceho pôrodu, kedze dieta vazilo cez 4 kila. Ďakujem za odpoveď
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Dôvodov prečo sa plánuje ukončenie gravidity sekciou je viacero, podliehajú gynekologickým či negynekologickým indikáciám. A počas pôrodu sa gravidita môže ukončovať tzv. akútnym cisárskym rezom z dôvodu rôznych komplikácií. Váš gynekológ a potom aj lekári v púrodnici zvažujú všetky aspekty a snažia sa pre Vás a vaše dieťa vytvoriť čo najlepší spôsob, a samozrejme najbezpečnejší, ako dieťa na svet priviesť.
Veronika17 Veronika17 napisal(a) dňa 9. januára 2019 o 13:39:
Ďakujem krásne. Čiže. 2x Mimomaternicove tehotenstvo nieje zdravotná indikácia. Na n A plánovanie cisárskeho kvôli sterilizácii?
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Presne tak. Ak ste doteraz 3x normálne porodila, a okrem toho ste mala 2x operované mimomaternicové tehotenstvo, nie je žiadny dôvod ukončovať normálnu graviditu cisárskym rezom.
Veronika17 Veronika17 napisal(a) dňa 8. januára 2019 o 16:51:
Peknt dobrý vecer prajem pán MUDr. Mam takýto problém. Čakáme 4 babetko. Je to moje 6 tehotenstvo keďže. Predchádzajúce dva boli mimomaternicove. Oba na ľavej strane pri druhom už salpingektomia LV. Som. 2 mesiace pred pôrodom a rozhodli sme sa s manželom pre sterilizáciu. Z mojej strany. Zaujímalo ma. Rada by som si to dala spraviť popri cisárske u rezu. Avšak problém je ten ze moja Dr mi to nenapíše ako odporúčanie že sa mám dohodnúť v nemocnici s daným primárom kde pôjdem rodiť. No mňa zaujíma ci sa dá na vlastnú žiadosť požiadať o cisársky rez v prípade ze som oboznámena so všetkým rizikom. Aj s cenníkom. Nakoľko viem ze asi to budem musieť platiť. Keďže neviem ci moje 2 mimomaternicove spadajú do nejakej rizikovej skupiny žeby mi to urobili aj naplánovali v rámci rizika zo zdravotných dôvodov pru možnom ďalšom. Tehotenstve. Všetky pre aj proti mame zváženie. HÁK BRST NEMÔŽEM KEĎŽE MAM VYSOKÝ TLAK AA V RODINE EMBOLICKE DIAGNÓZY. RISKOVAŤ TO NECHCEM. ĎAKUJEM. KRÁSNE ZA ODPOVEĎ.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. O vykonanie sterilizácie môžete požiadať aj na vlastnú žiadosť, bez osobitného odporúčania. Musíte mať viac ako 18 rokov a byť svojprávna. Zvyčajne sa vykonáva laparoskopicky , alebo počas cisárskeho rezu. Je potrebné cez svoju gynekologičku alebo cez lekára v nemocnici napísať žiadosť, podpísať ju a podať na gynekologické oddelenie, kde je ešte schválená a podpísaná na to určenými osobami, zvyčajne primár, prednosta. Iné odporúčanie nepotrebujete, iba ak by išlo o výkon zo zdravotnej indikácie, čo ale podľa toho čo píšete zrejme nespĺňate. Žiadosť musí byť schválená minimálne mesiac pred samotným zákrokom. Za takýto operačný úkon na žiadosť pacientky si nemocnice účtujú poplatok, jeho výška závidí od tarifov konkrétneho oddelenia. Ak ale nie je indikované ukončenie gravidity cisárskym rezom, tak sa potom musí sterilizácia urobiť až po pôrode laparoskopicky. Požiadať sama o cisársky rez iba z dôvodu sterilizácie nie je možné, takto sa nedá postupovať. Ale žiadosť podanú mať môžete, lebo vždy sa môže stať že tehotenstvo sa musí v priebehu pôrodu ukončiť neplánovaným cisárskym rezom z nejakého iného dôvodu, a vtedy bez predtým schválenej žiadosti by Vám sterilizáciu neurobili. Ak ale porodíte normálne, žiadosť o sterilizáciu je stále platná a po pôrode potom s určitým odstupom času môžete absolvovať sterilizáciu následnou laparoskopickou operáciou.
Monika3591 Monika3591 napisal(a) dňa 7. januára 2019 o 14:52:
Ďakujem za odpoveď 🙂 Nie nebola som zaočkovaná. Prvý krát mi povedala doktorka,že ide o pred rakovinový stav.Myslíte,že aj teraz to takbude?Alebo rakovina...
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Výsledok z histologie CIN I. nie je rakovinový stav, ale iba jedna z možných predrakovinových zmien, tzv. prekanceróz, ktoré predchádzajú malígnym ochoreniam. To teda neznamená, že toto ochorenie sa musí skutočne rozvinúť. Je len potrebné Vás pravidelne kontrolovať. Podľa zmien a nálezov potom zvažovať ďalší postup.
Monika3591 Monika3591 napisal(a) dňa 7. januára 2019 o 11:08:
Dobrý deň. Chcem sa spýtať cca 2 roky späť mi vyšla cytológia Ascus,Hpv poz.vysoko rizikové typy-ezpresia onkogénov E/6 E/7.Následne som išla na knips biopsiu.Výsledok CIN I.Výsledok po konizácii-v dvoch blokoch zachytené úseky LSIL (CIN I) -resekcne okraje voľné.Následovalo vyšetrenie po pol roku.Expresia žiadna,LBC Ok a aj HPV ok.Po druhom pol roku tiež.Po tretom pol roku nález Ascus  tretom pol roku nález ASCUS HPV vysokor.pozitývne potvrdená expresia onkogénov E/6 E/7.Bola som zas na knips biopsii o dva týžne mám výsledky z histológie.O necelý mesiac mám výsledok z HPV genetiky.Bojím sa rakoviny ako čert kríža.Deti ešte nemám.Mám 27 rokov...
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Recidíva takéhoto ochorenia možná je, zrejme ale ide zvyčajne po operácii o novovzniknuté ochorenie, pravdepodobne zasa na podklade prenosu HPV vírusov pohlavným stykom. Nepíšete, či ste po konizácii bola preventívne zaočkovaná proti HPV infekcii Silgardom alebo Cervarixom. To by redukovalo riziko relapsu ochorenia. V súčasnosti je optimálne opakované vyšetrenie OC a postupovať podľa výsledkov. Je možné aj konizáciu opakovať, ale to zvyšuje riziko predčasného pôrodu vzhľadom k tomu, že po dvoch operáciách je už krčok maternice výrazne kratší.
Martina13 Martina13 napisal(a) dňa 6. januára 2019 o 13:11:
Prajem dobrý deň, pred 3,5 rokom som porodila predcasne sekciou v 33+6, kvoli placente preavia.Pred otehotnením aj teraz chodím kazdy rok na preventivnu kotrolu, nikdy som nemala ziadny problem.Zvazujeme druhe tehotenstvo, chcela by som vediet Vás nazor , či sa moze este zopakovat takyto problem, ?A kvoli comu vlastne takyto problem vznikol. Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Takáto porucha placentácie môže mať rôzne príčiny-anatomickú odchylku maternice, predchádzajúce zákroky na maternici, ale aj zápaly či infekcie. Niekedy je príčina neznáma. Stav sa môže opakovať, ale nemusí. V každom prípade to nie je dôvod, prečo by ste nemohla byť znova tehotná. Uloženie placenty, jej umiestnenie sa dá odsledovať sonograficky, niekedy navyše aj s pomocou vyšetrenia magnetickou rezonanciou, ak sa vyskytne nejaké podozrenie na možnú odchylku v lokalizácii či na hlbšie vrastanie placenty do steny maternice.
adrianala adrianala napisal(a) dňa 5. januára 2019 o 18:49:
Dobrý deň. 24.12.mi skončila menštruácia, ktorá trvala 4 dni. Mávam pravidelnú menstruaciu, ktorá trvá cca 4-5 dní, cyklus 25 dňový. Tentokrát bola iná, slabšia ako obvykle. Pred 4 dňami mi zacali bolesti v podbrušku a mam slabý hnedý vytok. Podľa domáceho tehotenského testu tehotná nie som. Čím to môže byť spôsobené?
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Takáto zmena menštruačného krvácania môže mať rôzne príčiny, napríklad stres pred sviatkami, hormonálna porucha, cysta na vaječníku a pod. Ak je gravidita testami vylúčená, stačí vyčkať aký bude priebeh ďalšieho cyklu. Ak bude všetko ako predtým, netreba sa znepokojovať. Ak sa zmeny budú opakovať, bude špinenie či nepravidelnosť cyklu, bolesti ....,, tak radšej navštívte lekára aby vás vyšetril.
Mia Mia napisal(a) dňa 3. januára 2019 o 19:56:
Dobrý deň, som v 13.týždni tehotenstva a chcela by som sa spýtať či je pri miernom vaginálnom diskomforte možné použiť Clogin výplach a ak áno koľko dní? Ďakujem.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. prípravok použiť môžete, dávkovanie je individuálne, ale zvyčajne stačí aplikovať dva až tri dni po sebe výplachy , a to vždy večer. Dávajte pozor pri aplikácii, aby ste si rodidlá a genitálie, ktorú sú v gravidite citlivé, neporanila aplikátorom. Nezavádzajte aplikátor príliš hlboko.
Veronika169 Veronika169 napisal(a) dňa 3. januára 2019 o 12:01:
Dobrý deň, chcem sa opýtať včera mi pan doktor oznámil že mám ureaplazmu a predpisal mi lieky sumamed 2 krabičky. Dávkovanie mi dal tak že 2 ks naraz v jeden deň a o 24h. 1tabletku. A takto o týždeň zase. Problém je že priatel sa musí liečiť tiež ale nieje doma a príde až o týždeň no ja chcem aby sme začali cim skor a naraz. Ake dávkovanie by mal mat on? Volal doktorovi a povedal mu ze 2 týždne kazdy den 2 ks?? To sa mi zdá velmi veľa. Neviete mi poradiť? Ďakujem.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. S liečbou nemusíte čakať na priateľa, môžete začať s liečbou tak jak ju máte stanovenú, čím skôr. a priateľ začne keď sa vráti. U neho by dávkovanie malo byť stanovené urológom, záleží aj na ťažkostiach ktoré môže mať, náleze , jeho alergiách a podobne. Možno ste si presne ohľadom dávkovania nerozumeli, dve tabletky denne je príliš silná dávka, ale tiež sa môže odvíjať od váhy priateľa. preto nech konzultuje svojho lekára, keď sa vráti predtým ako s liečbou začne.