Poradňa

Log in to post an entry

345 entries.
Denisa Denisa napisal(a) dňa 30. decembra 2018 o 20:43:
Dobry den. Mam 41 rokov, posledny rok som brala Utrogestan na upravu menstrucie a ovulaciu. Menstruacia pravidelna 30-31 den, v decembri sme sa dohodli s gynekologom, ze vyskusam Clostilbegyt od 5.dna cyklu. Pozitivna odozva, praknutie 2 folikulov na 17.-18. den (priblizny cas ovulacie aj predosle mesiace), mali sme pohlavny styk. Na kontrole gynekolog odporucil pokracovat s Utrogestanom, kde sme mali schemu 1-1-1 vaginalne od 17.dna cyklu. Zijem v zahranici a zabudla som sa ho opytat ako dlho uzivat Utrogestan. Ci len tych 10 dni ako pravidelne alebo dlhsie, kedze to spomenul ako podpora udrzania embya. Neviem, ci som tehotna, dnes som 27.den cyklu a teda posledny den Utrogestanu. Chcem sa opytat, co odporucate. Pokracovat alebo ukoncit a pockat na tehotensky test a ak som tehotna pokracovat do 9-12 tyzdna v rovnakej davke alebo znizenej? Bola som paf, ze prasknute folikuly a zabudla som na tieto otazky...teraz sa s gynekologom nespojim, kedze su sviatky. Dakujem.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den, urobte si tehotensky test z mocu, ak bude negativny, Utrogestan prestante uzivat. V opacnom pripade pokracujte v dosavadnom davkovani.
Veronika00 Veronika00 napisal(a) dňa 30. decembra 2018 o 10:29:
Dakujem za odpoved. V podstate od 12 dna sme mali sex pravidelne. To HCG som mala 800 v 42 den cyklu. podla tabuliek by taketo HCG malo byt asi 21 dni po oplodneni. Co hy mi vychadzalo ze k oplodneniu mohlo prist zhruba v 20 den po prvom dni menstruacie. rozmyslam dobre? Samozrejme viem ze to nie je uplne presne. ale aspon orientacne. dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Ano, je to viac pravdepodobne, ako som vam uz pisal. Aj ten najprv negativny test z mocu by tomu napovedal.
Adriana987 Adriana987 napisal(a) dňa 30. decembra 2018 o 7:08:
Dobre rano, dcerka 2r mala uz par krat zapal Mocoveho mechura pricom vzdy to ma pri raste problemovych zubkov. Teraz jej zase idu stolicky a zase bola asi nachylnejsia a prechladla odspodu. Na nefrophan papierikoch nam ukazuje najvyssiu koncentraciu leukocikov (ca. 500) aj nitritov ale nie krv. Pali ju pri cikani az place a vystiera nozicky, ale len ten ranny moc, cez den vacsinou pri zabave na to zabudne. Nema teploty ani vytok. Mame doma este od minulej liecby (pred 4 mesiacmi) Biseptol 120 (20tbl). Mali sme ho od narodenia 2x. Oblicky ma v poriadku boli sme na podrobnom vysetreni. Prosim Vas o radu kedze su sviatky a na pohotovost sa bojime ist kvoli hroziacej nakaze inymi chorobami. Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. kedze ide o male dieta, bolo by asi dobre vysetrit moč este inou metodou a nie iba orientacnym testom. Mozno ide iba o podrazdene vonkajsie rodidla, ale moze ist aj o infekciu mocovych ciest. Naslepo by asi nebolo rozumne nasadzovat antibiotika ako samoliecbu.
Veronika00 Veronika00 napisal(a) dňa 29. decembra 2018 o 19:19:
Dobrý deň, pri mojej poslednej menštruácii som sa 5 deň vyspala s jedným chalanom (nerozvážnosť) ktorý to do mňa spravil. Bolo to len raz. Mám cyklus 33 dňový a od polky cyklu (od 12 dňa) som spala so svojím priateľom, aj som v tom čase mala priehľadný výtok. Deň po meškaní menštruácie som si urobila tehotenský test (bolo to vlastne mesiac potom ako som sa raz vyspala s tým chalanom), test bol negatívny. Týždeň na to som si robila tehotenský test a bol pozitívny, v ten deň som mala hcg 800. Je možné, že by tehotenstvo bolo z toho prvého sexu? Vie mi gynekológ podľa ultrazvuku povedať kedy približne som mohla otehotnieť? Veľmi ďakujem za odpoveď.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň, ultrazvukové vyšetrenie môže upresniť termín kedy ste otehotnela, ale rozdiel medzi vami uvedenými termínmi je iba 7 dní, takže to bude dosť obtiažne. Pravdepodobnejšie ale je otehotnenie v 12.dni cyklu. 100% istotu prinesie iba genetický test otcovstva.
kk99 kk99 napisal(a) dňa 28. decembra 2018 o 11:41:
Ďakujem pekne za odpoveď. Ešte vás chcem poprosiť o Váš názor, môže to nejak ovplyvniť, resp. ohroziť tehotenstvo? Ďakujem.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Je potrebné zistiť príčinu obtiaží, takéto prejavy môžu signalizovať aj problém s vyvíjajúcou sa tehotnosťou.
kk99 kk99 napisal(a) dňa 27. decembra 2018 o 16:56:
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Minulý rok som prestala brat antikoncepciu, každý mesiac som však týždeň po skončení menzesu začala krvácať znovu, niekedy 5 dní, inokedy deň. Môj lekár to skonštatoval ako dysfunkcne krvácanie a dal mi tabletky, ktoré mi krvácanie zastavilo, ale iba v ten jeden mesiac, druhý mesiac sa to všetko opakovalo. Krvácanie sa vyskytovalo samovoľne, ale zintenzívnilo sa pri námahe (najčastejšie pri stolici). Teraz som tehotná, v 11tt a stane sa, že občas mávam hnedé špinenie. Lekárovi som to povedala, skontroloval mi kŕčok, ten bol ok, ale nejak to nekomentoval. Dnes som bola na wc a opäť som začala krvácať z pošvy pri stolici. Čím to prosím vás môže byť? Počas dňa sa mi krvácanie zastavilo, ale celkom ma to vystrašilo. Ďakujem pekne za Vašu odpoveď.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Treba zistiť, či náhodou nejde o krvácanie z hemoroidov, vonkajších či vnútorných. Možnou príčinou tiež môže byť polyp v kanáli krčka maternice, zvyčajne tzv. deciduálny polyp. Taktiež treba sonograficky zistiť uloženie formujúcej sa placenty. Vhodné by bolo zrejme nasadiť preventívne dlhodobejšie suplementáciu gestagénmi.
Adriana987 Adriana987 napisal(a) dňa 27. decembra 2018 o 14:01:
Dobry den, dnes som pred dlhou cestou autom automaticky uzila polku kinedrylu. Po cca. minute som si uvedomila ze som tehotna a asi to nemozem tak som sla nasilu zvracat. Kedze som mala plny zaludok je mozne ze mi to v zaludku stale zostalo lebo po ceste mi nie je zle ako inokedy a tiez som ospala. Som v 8+4tt tehotenstva. Prosim Vas moze uzitie kinedrylu babatku velmi uskodit? Ist na pohotovost? Alebo co sa da este spravit? Dakujem Vam za odpoved Adriana
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den, momentalne uz stav veci sa zmenit neda, ale verim ze tak mala davka by nemala mat ziadny negativny vplyv na graviditu. Vyvolavanie davenia a vracania radsej nerobte, krce tym sposobene tiez mozu ohrozit uspesny priebeh gravidity. O uziti lieku samozrejme informujte lekara v poradni.
Leusa Leusa napisal(a) dňa 23. decembra 2018 o 11:42:
Dobry den. Chcela by som poradit. Bratova priatelka otehotnela aj napriek tomu ze brala asi 3mesiace antikoncepciu. Teda tak to tvrdila. Chcela by som vediet ci sa niekde eviduje ze otehotnela cez antikoncepciu.alebo ci lekar pri zisteni otehotnenia berie aj krv aby sa preukazalo ze ju naozaj brala. Brat si mysli ze antikoncepciu nebrala. Da sa to zistit? Alebo z krvnych vysetreni to ukaze? Dakujem.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Ak pacientka uziva antikoncepciu, malo by to byt evidovane v jej karte u gynekologa ktoreho navstevuje. To samozrejme nezarucuje, ze antikoncepciu skutocne aj uzivala, alebo ci ju neprestala po nejakom case uzivat, alebo ci jej ucinok nebol oslabeny vdaka nespravnemu uzivaniu ci nedoslo k zlyhaniu antikoncepcie z inych pricin. Pri potvrdeni gravidity sa ziadne odbery zistujuce ci uziva antikoncepciu neodoberaju. Dodatocne tiez nie je mozne dokazat ci antikoncepciu brala alebo nie.
Kata21 Kata21 napisal(a) dňa 20. decembra 2018 o 10:02:
Dobrý deň, mala som tri mesiace problem s e coli, gynekolog to zakaždým riesil nejakymi ATB no vzdy sa to po tyzdni.vratilo,naposledy mi predpisal Xorimax , uzivam vsetky mozne probiotika , s.hygienou to.neprehanam.. pred dvomi tyzdnami som mala styk s priatelom a stipanie a bolesti boli opat, vysadila som vtedy antikoncepciu a davala si probiotika, pred tyzdnom som si dala skontrolovat aj moc a spravili aj.kultivaciu , vysiel sterilny a mne aj pocity palenia zmizli ani vytok nemam, moja otazka znie ci na to vsetko mala vplyv antikoncepcia lebo som ju uzivala tri mesiace , priatel nemal vobec tazkosti a gynekolog mu ani nic nedaval aby sa aj on preliecil tak ze ci ma zmysel kupit canesten krem preventivne a tiez ze ako dlho este nepraktizovat styk aby sa to.neopakovalo, ďakujem za odpoveď
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Užívanie antikoncepcie nemohlo nijako spôsobiť uvedenú infekciu zapríčinenú baktériou E.coli. Ani bolesti pri styku s užívaním antikoncepcie nesúvisia. Teraz ak nie sú ťažkosti, tak preventívne Canesten užívať netreba. kedže sa cítite už v poriadku, pohlavný styk mať môžete, skúste použiť aj lubrikačné krémy, uľahčia priebeh samotného pohlavného styku a predídu prípadnej bolestivosti pri ňom.
kristy kristy napisal(a) dňa 19. decembra 2018 o 17:47:
Dobrý deň. Užívam tablety Sunya, ale stala sa mi taká vec, že v priebehu 8 dní som omylom užila 9 tabliet. Nezačala som skôr, len som proste vypila dve naraz. Bolo to z dôvodu, že som si pomylila označenia a dni v blistri. Chcem sa opýtať, aké následky z toho budú. Znamená to, že užívanie tabliet skončím o jeden den skôr a potom mám pokračovať podľa normálneho úžívania ? (7 dní pauza a 8 den tabletka?) Ďakujem.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Následky by to nemalo mať žiadne, normálne pokračujte v dennom užívaní. K zlyhaniu účinku určite nedôjde. Len sa Vám cyklus posunie o jeden deň, a aj užívanie tabletiek bude začínať o deň skôr ako ste bola doteraz zvyknutá..