Poradňa

Log in to post an entry

345 entries.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 19. decembra 2018 o 12:44:
Dobrý deň,ciže to znamená,že 1 trimester ukončím niekde v rozmedzí od 28.12do 31.12?Dátum poslednej ms bol 28.9.Spravne tomu rozumiem?Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Ak ste mala pravidelný cyklus, a sonograficky nie je zistená odchylka medzi velkosťou plodu a dĺžkou gravidity, tak je to skutočne presne na prelome rokov.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 18. decembra 2018 o 17:50:
Dobrý deň,ešte by som mala jednu otázočku.Vcera som bola u gynekológa,podľa poslednej menzes som tehotná 11+3,podľa včerajšieho ultrazvuku to bol 12 týždeň.Moja otázka znie 1 trimester bude ukonceny 12+6 ,alebo až 13+1? Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Gravidita trvá 9 kalendárnych alebo 10 lunárnych mesiacov, to je 40 týždňov, teda 280 dní. Prvý trimester trvá tri kalendárne mesiace, ukončený je na začiatku 14. týždňa gravidity. Je to prelom 13+2 až 13+3.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 18. decembra 2018 o 9:31:
Dobrý deň,chcela by som opýtať ohľadom ultrazvukov v tehotenstve.V predošlých dvoch tehotenstvach som absolvovala nanajvýš 5-6 ultrazvukov za celé obdobie tehotenstva.Teraz mám iného gynekológa a som opäť tehotná.Momentalne som v 12 týždni tehotenstva,a už som od začiatku absolvovala aspoň 5-6 ultrazvukov,z toho posledný pri vcerajsej kontrole a gynekológ povedal že do konca tehotenstva ak bude všetko v poriadku absolvujem ešte minimálne 10 ultrazvukov.Chcem sa opýtať nie je to nejako prehnane veľa?Plod je vraj morfologicky úplne v poriadku.Dakujem za odpoved
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Sonograficke vysetrenie nie je pre plod skodlive. Mozno sa na zaciatku gravidity vyskytol nejaky problem, nebola jasna vitalita ci ulozenie gravidity, a preto ste mala tolko ultrazvukov. Inak do 12 tyzdna si zvycajne vystacime s dvomi az tromi sono vysetreniami - napriklad prve potvrdenie ze ste tehotna, potom druhe na overenie akcie plodu, pripadne tretie v 12 tyzdni na velkost gravidity a sijove prejasnenie. Viac obvykle netreba, ak je nalez vzdy v poriadku.
Borka Borka napisal(a) dňa 17. decembra 2018 o 22:27:
Dobrý deň. Približne dva roky sa snažíme s manželom otehotnieť a nedarí sa nám. Odkedy sme sa začali snažiť, všimla som si, že mávam mimo menštruácie niekoľkodňové špinenie (červenej/ hnedej farby). Nestáva sa mi to v každom cykle, možno raz za 3 mesiace - ako kedy. Mávam ho pár dní pred menštruáciou. Niekedy trvá deň, inokedy 3 dni. Chcela by som sa spýtať, či to môže nejako súvisieť s tým, že sa nám nedarí splodiť dieťa. Doktorka mi dávnejšie predpísala kvôli špineniu liek Duphaston, ale nevybrala som ho. Momentálne užívam kvôli zvýšenej hladine prolaktínu liek Parodel. Chcela by som sa tiež spýtať, či môžem užívať zároveň tieto dva lieky: Parodel a Duphaston. Ďakujem.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Vhodné by bolo vyšetrenie hormonálneho profilu, kontroly prolaktínu, tiež folikulometria-sledovanie vaječníkov počas cyklu. Zrejme ide o hormonálnu poruchu, niekedy sa síce špinenie objavuje v rámci ovulácie - tzv. ovulačné krvácanie, ale zrejme skôr pôjde o poruchu sekrécie hormónov. Dva roky je pomerne dlhá doba, a tiež je dôležitý váš vek. Vhodné je tiež vyšetriť partnera (urologické vyšetrenie, spermiogram), a zvážiť aj u vás doplńujúce iné vyšetrenia (štítna žlaza, reproimunologické, hematologické, genetické, prípadne zvážiť podľa výsledkov zaradenie do starostlivosti špecializovaného centra asistovanej reprodukcie, najmä ak máte viac ako 30 rokov). Parlodel a Duphaston užívať môžete, aj súčasne.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 16. decembra 2018 o 8:11:
Dobrý deň,prosím Vás je možné v tehotenstve 11+2 použiť infracervenu lampu na nahriatie krcnej chrbtice?Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Ano, takuto pomocku mozete pouzit aj v gravidite.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 15. decembra 2018 o 18:35:
Dobrý večer,som tehotná 11+1.Na pravej strane krížov mám poškodenú platnicku.Zaujima ma či je možné,aby poškodená platnička spôsobovala prenesenu bolesť do podbruška,vaječníka pravej strany.Tuto bolesť som vnímala tesne pred menštruáciou ešte keď som nebola tehotná.Jedna sa vždy o pravú stranu krížov a pravu stranu podbrudia.Ked nebolia krize neboli ani podbrusie.Alebo tato bolesť môže byť spôsobená výlučne tehotenstvom?Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den. Nakolko tazkosti trvaju uz dlhsie, zrejme maju jednoznacny suvis s poruchou hybnosti a ochorenim chrbtice. Probem rieste s ortopedom alebo neurologom, na vysetrenie vas moze poslat vas gynekolog alebo obvodny lekar.
Miposik Miposik napisal(a) dňa 13. decembra 2018 o 16:56:
Dobry den. Chcel by som sa Vas opytat, ze mam taky problem ze posledne mi nejako nechce fungovat erekcia, ani pri drazdeni... No a ked konecne funguje strasne rychlo sa urobim. Pred tym sa mi to nestavalo.Je mozne ze mam erektilnu dysfunkciu? Milujem sex a zacina to byt problem posledne.. Moze to sposobav aj fajcenie a alkohol, teda vino nie tvrdy.. Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobry den, svoju rolu hra vek, ine ochorenia, aj psychologicke zataze. Napriklad v praci alebo partnerskom vztahu. Ak sa stav neupravi v kratkom case, mozete konzultovat sexuologa, psychologa, urologa ci psychiatra. vsetky tieto odbornosti sa uvedenou problematikou zaoberaju.
Cikitka1 Cikitka1 napisal(a) dňa 12. decembra 2018 o 17:55:
Dobrý večer chcela by som sa opýtať ci sa dá otehotnieť aj keď priateľ sa do mňa nespravil prvýkrát som ho urobila rukou lenže neumyl si ho len asi poutieral no potom sme chceli sa milovať práve vtedy som mala menštruáciu trosku sme počkali najprv som mu to robila pusou a potom ho do mňa dal prosím vás je tam nejaká šanca ze sa da tak otehotnieť ďakujem za odpoveď.
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň, pravdepodobnosť otehotnenia je malá (kedže ste práve mala menštruáciu), ale vyskytujú sa aj prípady keď sa otehotnie cez menštruáciu. V penise po ejakulácii ostávajú zvyšky ejakulátu aj zo spermiami, takže pri takomto styku ako popisujete sa otehotnieť môže. Ak chcete zvýšiť istotu, že neotehotniete, môžete zvážiť použitie tzv. tabletky po (Postinor, Escapelle, Ella One). Sú volno dostupné na predaj v lekárni. Treba ich ale použiť v krátkom časovom odstupe od styku. Najlepšie čo najrýchlejšie, najneskôr do 72 až 120 hodín od styku, záleží od typu použitého lieku.
Mona16 Mona16 napisal(a) dňa 12. decembra 2018 o 16:35:
Dobrý večer, Som v 11tyzdni tehotenstva,chcem sa opýtať či je u mňa možné užiť prípravky gastrocynesine či gaviscon.Pripadne iny pripravok.Mam pocit tazoby v žalúdku hlavne po jedle,nafúknuté bruško,zle sa mi odgrgava. Dakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Uvedené pomocné prípravky spolu s diétou môžete použiť. Tieto ťažkosti zvyknú od 2. trimestra obvykle vymiznúť.
Edina Edina napisal(a) dňa 12. decembra 2018 o 15:23:
Dobrý deň. Chcem sa spýtať na potratovu tabletku. Ako je to s legislatívou na SR. Som tretí týždeň, žiaľ mimomanželský omyl. Kedy po potrate je možné znova otehotnieť? Je potrebna hospitalizacia? Ďakujem
MUDr. Miroslav Smolík Odpovedal: MUDr. Miroslav Smolík
Dobrý deň. Metóda ukončenia gravidity sa na Slovensku neuplatňuje, v niektorých okolitých krajinách áno. V SR sa preferuje chirurgický zákrok podľa platnej legislatívy. Po potrate, ak je spojený s chirurgickým výkonom (kyretážou), sa odporúča otehotnieť najskôr 3 mesiace po zákroku. Ak potrat prebehne bez chirurgickej intervencie, je samozrejme otehotnenie možné aj skôr. Ak sa vykonáva potrat chirurgicky, je obvyklá jednodňová hospitalizácia.